LEZING: ALLE MENSCHEN WERDEN BRÜDER

15 JUNI 2019 – Thermae Palace Oostende (vanaf 9.30)

LEZING DOOR EM. PROF. DR.

Maarten van Buuren

‘Ik probeer Spinoza’s abstracte denken nu toe te passen in mijn concrete leven’, vertelt hij in zijn Utrechtse appartement, terwijl de zon de ruggen streelt van de duizenden boeken die hier gehuisvest zijn. Hij oogt ontspannen. ‘Filosofie moet werken. Het moet weerklank hebben, het moet mij verrijken. Ik ben nu bijvoorbeeld ook aan het kijken hoe mindfulness en meditatie zich tot Spinoza verhouden, binnenkort ga ik zelfs een vipassana-retraite doen.’


Werken van Maarten van Buuren over Spinoza:

  • Spinoza: vijf wegen naar de vrijheid, Ambo/Anthos, Amsterdam 2016 (vijfde druk)
  • De essentie van Spinoza, ISVW Uitgeverij (derde druk)
  • Spinoza, Ethica. Vertaald, toegelicht en samengevat door Maarten van Buuren. Ambo/Anthos, Amsterdam 2017 (tweede druk)
  • Spinoza: zijn filosofie in vijftig sleutelwoorden, Ambo/Anthos, Amsterdam 2019

SPINOZA

De Radicale verlichting

9u30-12u30

Spinoza, zowat de enige filosoof met wereldfaam in de Nederlanden zet de wereld op zijn kop. Wat is de ‘wereld’? Hoe moeten we de wereld begrijpen? Hoe moeten we handelen? Spinoza’s opvattingen zijn nooit goed begrepen. Maarten zal het U uitleggen.

Na een gereformeerde jeugd in Maassluis zei Maarten van Buuren God vaarwel.

De oude filosoof Spinoza is hip. Er verschenen verschillende vertalingen met als hoogtepunt de vertaling van de Ethica door Maarten van Buuren (1948) die de afgelopen jaren zelf ook in de ban van de verlichtingsdenker raakte. Spinoza helpt hem nu zelfs om te gaan met zijn depressie.

HOUELLEBECQ

De Onspoorde Samenleving

14u00-18u00

Volgens Houellebecq is het liberalisme in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder in de jaren ’60 en ’70 op hol geslagen. De vrijheidscultuur en de buitensporige ik-cultus hebben volgens hem geleid tot het ontstaan van twee samenhangende systemen van ‘sociale differentiatie’ zoals Houellebecq het noemt: systemen waarmee mensen onderscheid aanbrengen tussen de leden van de gemeenschap. Deze systemen zijn het economische en het seksuele systeem.

Vrijheid, zo redeneert Houellebecq, leidt niet tot gelijkheid voor alle mensen, maar tot ongelijkheid en wel in het dubbele opzicht van geld en seksualiteit. Ons gevoel van welbevinden, van geluk of ongeluk is direct afhankelijk van en misschien wel identiek met de positie die we binnen elk van beide systemen innemen. Deze posities bepalen de grootte van wat we ons ‘sociale kapitaal’ of ‘prestige’ kunnen noemen. De omvang van dit prestige (van ons sociale kapitaal) bepaalt hoe gelukkig of ongelukkig we ons voelen.

PRAKTISCH

INSCHRIJVEN

Uw bijdrage in de kosten voor de sprekers: €20 per sessie en €30 voor beide. Koffie, thee en water inbegrepen.

Inschrijven door

  • Een mail te sturen naar: info@camelotvlaanderen.be
    Uw mail geldt als inschrijving. Aantal plaatsen is beperkt
  • Over te schrijven op rekening BE61 7350 5298 4317 van VZW CAMELOT-VLAANDEREN. Vermeld uw sessie indien nodig.

LUNCH

Facultatief wordt een lunch aangeboden in het Thermae Palace (€35). Enkel mits inschrijving op voorhand en betaling via bovenstaand rekeningnummer